22.05.2012

Silverlight 2.0 ile özel ön yükleme ekranları hazırlamak


Silverlight 2.0 uygulamaları hazırladığınızda sunucu tarafına yükleme işlemini yaptığınız gibi XAP dosyanızın büyüklüğüne göre Silverlight Runtime tarafından otomatik olarak bir ön yükleme sistemi gösterilecektir. Kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiğinde XAP dosyasının istemciye inme sürecini gösteren bu yükleme göstergelerini isterseniz rahatlıkla özelleştirebilir ve değiştirebilirsiniz. Tabi tüm bunları XAP dosyanız dışında daha XAP dosyası yüklenmeden bir şekilde yine Silverlight ile yapabiliyor olmamız gerek.
Silverlight ile beraber gelen standart ön yükleme animasyonu.
Silverlight ile beraber gelen standart ön yükleme animasyonu.
Aslında bu yükleme ekranını değiştirirken belki de eski Silverlight 1.0 günlerini biraz hatırlayacaksınız. XAP dosyası yüklenmeden önce bu şekilde bir yükleme animasyonu gösterebilmemiz için animasyonu oluşturacak ayrı bir XAML ve download durumunu kontrol edecek ayrı bir JavaScript koduna ihtiyacımız var.
Görsel kısmı halledelim...
İlk olarak ön yükleme işlemini gösterecek olan animasyonu ve görsel öğeleri düzenleyelim. Tüm bu görsel öğelerin tabi ki XAP dosyası dışında olması gerek. Bu durumda tek bir alternatif kalıyor, o da hazırlayacağımız tüm XAML kodunun harici bir dosya olarak sunucuda tutulması. Eğer Visual Studio ile bir Silverlight projesi yarattıysanız büyük ihtimal ile yanında bir de ASP.NET siteniz olacaktır. İşte tam da o ASP.NET sitesine bir XAML dosyası eklemeliyiz. Bunu ister Visual Studio içerisinde yapın ister Expression Blend içerisinde, önemli olan projeleri karıştırmayarak XAML dosyasını kesinlikle web sitesinde tarafında bir dosya olarak yaratmanız.
Maalesef bu noktadan sonra Expression Blend bize pek yardımcı olamayacak çünkü Web sitesindeki XAML dosyasının tam olarak ne tür bir projeye ait olduğunu algılayamayacak. O nedenle çoğu kodu elle yazmak zorunda kalacağız.
[XAML]
<StackPanel Orientation="Horizontal" xmlns="http://schemas.microsoft.com/client/2007"
  xmlns:x="http://schemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml"
        x:Name="LayoutRoot" Background="White" Height="104">
  <Rectangle Height="33" x:Name="Progress" Fill="#FF00FF00"/>
  <TextBlock Height="18" Text="Yükleniyor..."/>
</StackPanel>
Yukarıdaki kodumuz bizim önyükleme ekranının tasarımı olacak. Tasarım oldukça basit; bir StackPanel içerisinde TextBlock ile Rectangle kullanarak işi çözüyoruz. Tabi siz örneklerinizde farklı tasarımlar kullanabilirsiniz. Bizim örneğimizde ekranda sürekli "Yükleniyor..." yazacak ve yanında da 0 pikselden 100 piksele doğru genişleyecek olan bir Rectangle yer alacak. Böylece kullanıcıya standart görselden farklı bir şekilde XAP dosyasının  yüklenmesine ait süreci göstermiş olacağız.
Bu kod içerisinde en önemli nokta Rectangle nesnesinin adının Progress olması. İleriki aşamalarda yazacağımız JavaScript kodları ile bu nesneyi bularak gerekli değişiklikleri yapacağız.
Ortamı hazırlayalım...
Silverlight uygulamamızı sayfaya yerleştirdiğimiz OBJECT tagları içerisinde bazı ek parametreler tanımlamamız gerekiyor. Böylece Silverlight Runtime XAP dosyasının indirirken nerede ve nasıl bir progress göstermesi gerektiğini bilebilecek. Gelin uygun bir OBJECT tagına göz atalım.
[XAML]
        <object id="SL" data="data:application/x-silverlight-2," type="application/x-silverlight-2" width="100%" height="100%">
            <param name="splashscreensource" value="Scene1.xaml"/>   
<param name="onSourceDownloadProgressChanged" value="onSourceDownloadProgressChanged" />
            <param name="source" value="ClientBin/SilverlightApplication5.xap"/>
            <param name="onerror" value="onSilverlightError" />
            <param name="background" value="white" />
            <param name="minRuntimeVersion" value="2.0.31005.0" />
            <param name="autoUpgrade" value="true" />
            <a href="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=124807" style="text-decorationnone;">
                <img src="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=108181" alt="Get Microsoft Silverlight" style="border-stylenone"/>
            </a>
        </object>
Gördüğünüz üzere kod içerisinde kalın olarak yazılı üç farklı nokta var. Bunlardan birincisi OBJECT taglarına vermiş olduğumuz ID olan SL ismi. OBJECT taglarımızı bu şekilde isimlendirmek zorundayız çünkü birazdan JavaScript ile bu OBJECT taglarına yani Silverlight uygulamamıza ulaşmamız gerekecek. Son olarak ayarlamamız gereken iki tane de parametre bulunuyor. Bu parametrelerden ilki XAP dosyası yüklenmeden önce ve yüklenirken gösterilecek olan XAML dosyamızın tam yolu olacak. splashscreensource adındaki bu parametreye biz örneğimizde basit bir şekildeScene1.xaml değerini verdik. Bu dosya içerisinde bir önceki adımda yazdığımız ve içerisinde Progress Rectangle'ının bulunduğu XAML yer alıyor. Son olarak onSourceDownloadProgressChanged event'ına da yine aynı isimde bir JavaScript event-listener ekleyerek XAP dosyasının download durumu ile ilgili değişiklikleri takip edebiliyoruz. Gelelim yazacağımız bu JavaScript event-listener koduna...
Biraz da JavaScript...
Bir önceki adımda hazırladığımız OBJECT tagının parametrelerinden birinde onSourceDownloadProgressChanged adında bir event-listener tanımlamıştık. Bu event-listener içerisinde ilk olarak sayfamızdaki OBJECT tagını ve içerisindeki Silverlight uygulamamızı bulmamız gerekiyor. Bu yapı Silverlight 1.0 günlerinden hatırladığımız bir yapı. Aşağıdaki kodumuzda SL adını verdiğimiz OBJECT taglarını bulduktan sonra içeriğine bakarakfindName ile Progress adındaki Rectangle'ımızı bulmuş olduk.
[JavaScript]
        function onSourceDownloadProgressChanged(sender, eventArgs) {
            var Progress = document.getElementById("SL").content.findName("Progress");
            if (eventArgs.progress)
                Progress.Width = eventArgs.progress * 100;
            else
                Progress.Width = eventArgs.get_progress() * 100;
        }
Son olarak söz konusu Rectangle'ın genişliğini elimizdeki yükleme durumuna göre değiştireceğiz. Yükleme durumunu bize 1 üzerinden decimal olarak verecek olan şey tarayıcı tipine göre ya bir Property ya da bir metod olacağı için bir IF kontrolü ile onu de kontrol ederek gerekli işlemi yapıyoruz.
Artık Silverlight Runtime ile beraber gelen ön yükleme animasyonlarından kurtulabilir ve kendi özgür iradeniz ile :) kendi tasarımlarınızı kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder